Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej większości z nas łączy się jedynie z pierogami (które są wybitnie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak stereotypowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to wyłącznie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak faktycznie niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film