Subtelności kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia lokalna ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na formę kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej więc rozmaite obyczaje, kompozycje oraz smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, jakie banalne są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podstawę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, że najistotniejszym oraz w najwyższym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść wolno w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z różnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma de facto dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest pyszna i sycąca.