Smaczna włoska restauracja – typowe menu
Restauracje włoskie to w kraju najczęsciej spotykany typ gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, pożywne i ceszy oko. Oczywiście najczęściej jemy makarony. Bardziej wrażliwi degustują mniej znane dania – canelloni, lasagne i desery włoskie.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji warto przyjrzeć się kilku elementom: czy restauracja stosuje włoskie produkty, czy w karcie można znaleźć również nie tak znane włoskie dania, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża wielość smaków i jedzenie z różnych miejsc Włoch. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy naturalny smak Włoch.
Kuchnia włoska nie jest trudna, ale to nie oznacza, że że nie jest dobra Z pewnością można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Aromatyczne wino z Włoch
Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna ignorować wina. Kolacja koniecznie powinien obejmować też wino. Odrobina czerwonego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji reguła. menu ze świeżymi produktami Najbardziej typowe wina włoskie to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta oraz nuragus z Sardynii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście chce być postrzegana jako klasycznie włoska, musi posiadać różnorodny wachlarz win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Chcąc poznać fenomen włoskiego gotowania bez wątpienia trzeba odwiedzić restaurację, która potrafi podać nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film